THE FOLKS WHO WOULD LIVE ON THE HILL (reprise)

The story of the building of our home in southern Spain – in pictures

We’re often asked by people we meet, and who are familiar with our life story, if we watch the TV show, Grand Designs (on the UK’s Channel 4). For the uninitiated, in 1993 Dido and I together with a small team of local builders and on a limited budget built a house on a rugged hilltop in the south of Spain. Grand Designs is a program which follows people – often young-to-middle aged couples (as we then were in 93) – as they undertake unusual and ambitious house-building projects similar to our own, with much of the drama emanating from all the trials and tribulations of the process. Invariably dreams turn into nightmares and then finally – though not always – the original dreams are more or less attained. And perhaps because there was so much pain, mental and physical, during our building experience my answer to the question is that I rarely watch the program. The few times I have it usually culminates in me experiencing a mild form of post-traumatic stress disorder, especially when the subject suckers – I mean subject couples – go through their own darker moments and mini-disasters.

Nevertheless, at the risk of sounding clichéd, for us, as with most of the Grand Design people, it all worked out in the end and we now have an extraordinary house and home. The question of whether or not it was worth it, and if, given the choice we would do it all again is something of a moot point. Certainly, we wouldn’t do it the same way again. We wouldn’t restore an existing ruin and tie it into a new additional structure – a process that doubled both the time and cost of the project, and necessitated Dido and I becoming labourers on our own build to speed things up and to save costs. No, if we did it again, we’d do what the locals here do – bulldoze the site into a flat platform and build a completely new structure.

This is something of a second instalment to an earlier post called Walking over Almonds and some of the background, including what the original semi-ruined cottage looked like can be found there. Suffice to say here that with one or two expedient modifications from the original plans the build took around six months, beginning in the summer of 1993, and used up every penny we had (although at least we didn’t go into debt). Our architect was the gifted – Bartlett trained – Seattle-based Mark Travers (who we paid with one of my huge oil canvases of the Atacama). Between the three of us (with some help from a structural engineer friend of Mark’s) we came up with a well-built house exactly suited to our needs and passions, and, for a contemporary Andalusian dwelling, unusually sympathetic to its immediate environment.

This is an unavoidably larger post than usual, though I hope there is much of interest here, for those who know us as well as for those who do not, and perhaps even one or two useful pointers for those thinking of embarking upon a similar project…

Our hilltop property was only accessible by a goat track so the first thing we had to do was get a JCB to cut us a drive. For some reason, our beautiful Maremma Sheepdog Aura liked taking naps underneath it and getting covered in grease…
Said driveway…
The first priority was to build our main water tank. Until it was completed we had to schlep over to the local spring three or four times a day to provide the builders with water for cement etc. It took several weeks to finish. Here is the tank progressing. With all its steel it was the most expensive element of the build…
Here’s the JCB just about to demolish the old pigsty…
The water tank and bodega were excavated beneath the east side of the old cottage. They would eventually become the ground story of the east side addition, comprising our bedroom and library. That’s me inspecting the completed water tank. With its 38,000 litre capacity (designed to capture rain water from the roof and terraces) its completion represented significant progress…
It didn’t take long for us to realise that to stay on time and on budget we would have to get involved physically in the building. This was my “first day” and I’m using a pickaxe to make a pipe channel for the 5,000 litre grey water tank…
Here’s Dido cleaning hundreds of roof tiles reclaimed from the old house. The finished roof eventually comprised 1 in 3 old tiles and looked all the better for it…
One of dozens of truck deliveries…
Baldomero (our foreman), Paco and Pepe eating their lunch and taking shelter from a sharp north wind by one of Dido’s dry stone redoubts…
Two thirds of the house beginning to take shape – looking across the main room (the restored old cottage) towards the library and main bedroom…
A beer break – Dido up an almond tree, as usual…
We had to remove the old wooden roof of the original cottage then rebuild the tops of half-meter thick walls. Much of the resulting rubble was reused as aggregate in various parts of the new construction. However, this entire process was hugely time consuming. Mark and his engineer buddy (who had also worked on the Seattle Space Needle) came up with this trussed roof solution for preserving the old walls and making sure they could tolerate the weight of the new steel and concrete roof. The rods were meant to be temporary, but we liked them and kept them. Dido is standing in our front door…
The east addition roof taking shape…
We loved seeing the tiles go over the screed – real progress at last (one in three tiles was from the original house). Incidentally, Dido was on hoist duty, and we later estimated that she winched up more than 2,500 buckets of cement and mortar all told during the roof construction…
The trussed roof allowed us to have very high ceilings without the need for supporting walls or pillars. This is the restored main room. The original cottage was a warren of four tiny rooms…
Fortunately the library was sufficiently finished for us to move into it by the autumn. The stove in the background (christened Dalek) was a reclaimed BBQ and it doubled up as our oven…
These gesso’d book shelves looked great, but during the wet winter months they absorbed moisture like a bath sponge, ruining hundreds of our books into the bargain. You live and learn I guess…
Aura loved lying on the cool sand, much to the annoyance of the builders trying to finish our floors…
Our kitchen was constructed entirely from local materials including a fine wood-burning stove from Asturias, only cost us about £450 with labour!!
The south aspect taking shape, with the “original cottage” section and old casemate wall already rendered, while Dido works on her drystone redoubt
The east addition nearing completion. Here one can see how the library and bedroom form an upper story above the bodega and water tank. The little window is our en suite bathroom…
This is how the main room looks today…
And the bar and kitchen…
And the library, now with modular wooden shelving…
And our bedroom…
And finally, our emerging garden,
about five years ago. Welcome to Finca Carmel!

4 thoughts on “THE FOLKS WHO WOULD LIVE ON THE HILL (reprise)

Leave a Reply to lpheglund Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.